Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.



Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Θαλασσινό-ερωτικό


Τότε ο γέρος ψαράς μου είπε :
Εχεις δει ξιφιόπουλο να κάνει το γύρω της βάρκας σου και μετά να πηδά έξω απ΄το νερό 50 μέτρα πιο πέρα ; ασ'τους να λένε γιά δελφίνια και μπούρδες. Για μια στιγμή σκέφτηκα το καμάκι και μετά κοκκίνησα απ΄τη ντροπή. Εχεις γνωρίσει καμμιά γυναίκα ξιφιόπουλο ;


Δεν μίλησα μα αργότερα, το βραδάκι σκέφτηκα εσένα.σαν είδα ένα αστέρι να καθεπτρίζεται στ' ακίνητα νερά...



Μεσα απ' τη θάλασσα που βγήκες
έρχεται άγρια η μυρωδιά σου
νοιώθω την άναρθρη κραυγή σου
ένα κοχύλι στα μαλιά σου

Χίλιες σταγόνες λαμπυρίζουν
πάνω στην επιφάνειά σου
δέρμα κι΄αλάτι και αφρός
που νάχει κάτι απ' τ' άρωμά σου

Σαν θάλασσα με τύλιξες
μακριά, μακριά με ταξιδεύεις
με κυματάκια με χαϊδεύεις
ύπνος γλυκός
σαν του μωρού στη ρόγα
Στη θάλασσα ξαναγυρνάς
μέσα στο σχήμα της ξεχνιέσαι
θα σε θυμάμαι αστέρι μου,
νύχτες χωρίς φεγγάρι
πάνω σ' ακίνητα νερά

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Της Ελένης (άντε και του Κώστα)



.


Ελένη     Ουκ ήλθον ες γην Τρωαδ' αλλ' είδωλον ην
Αγγελος   Τι φης ;
Νεφέλης αρ'  άλλως είχομεν πόνους πέρι ;
(Ευριππίδης, Ελένη)

Σε τι διαφέρει άραγε
απ΄τη ζωή, ο θάνατος
πέρα από τις αισθήσεις ;
Σε τι από τα ονείρατα
η ζωή ;
Μήπως σ' αυτά 
δεν νοσταλγούμε
νάμαστε μόνο θεατές ;
Σε τι απ΄το θάνατο
το πρωϊνό τ' ονείρατο διαφέρει
που στο μυαλό μας μένει καρφωμένο
και δεν ζητά πραγμάτωση
παρά να ξεθωριάσει 
στου ήλιου τ΄ανελέητο το φως ;
Αδειο πουκάμισο 
η Ελένη μας,
γιορτάζει με τον Κώστα

 Μεγάλος  πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα
Τόσα κορμιά ριγμένα
στα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης
τόσες ψυχές
δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι
Κι οι ποταμοί φουσκώναν μες στην λάσπη το αίμα
για ένα λεπτό κυμάτισμα, για μια νεφέλη
μιας πεταλούδας τίναγμα, το πούπουλο ενός κύκνου
για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη

Κι ο αδερφός μου ;
                                     Αηδόνι, αηδόνι, αηδόνι
Τι είναι θεός ; τι μη θεός ; και τι ανάμεσά τους
"Τ' αηδόνια δεν σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες"
(Γ. Σεφέρης, Ελένη)

                                                                                                                    

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Περί των εκλογών εκ νέου...

 Η φωτό είναι (περίπου) άσχετη με το θέμα αλλά είναι από τα κόλπα των ΑΡΔ και τραβάει αναγνώστες

Εχει πολύ γέλιο η ελληνική σκηνή. Ορκισμένοι εχθροί της αλήθειας τα περισότερα κόμματα ψάχνουν πως θα εντυπωσιάσουν περισσότερο με μια μπαρούφα παρά να παρουσιάσουν έστω ένα πρόγραμμα, ένα πλάνο για την επόμενη ημέρα. Υπάρχει βέβαια και το "δεδικασμένο" ότι ποτέ δεν ακολούθησαν όσα έλεγαν προεκλογικά- από αυτή την άποψη, ίσως, το να μην υπόσχονται τίποτε έ, είναι μια πρόοδος κι αυτή.
Ισως περισσότερη πλάκα έχουν οι ΑΡΔ (τα αρχικά της φράσεις Αρχίδια, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι) που με ψευδώνυμα κατακλύζουν το διαδίκτυο προσπαθώντας να εφαρμόσουν το νονπέϊπερ που παίρνουν από τους εργοδότες τους, παράλληλο με την γραμμή των πάλαι ποτέ δύο μεγάλων κομμάτων αλλά σε πιο εύπεπτη συσκευασία, διανθισμένη με καμιά γυμνή φωτογραφία, κανένα πιασάρικο θέμα κ.λ.π., αυτά δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι στην βεριτάμπλ δουλειά τους.
Ξέρω ότι ξενίζει η πρόταση μου για ύπαρξη νονπέϊπερ αλλά εξηγείστε μου εσείς διαφορετικά την κοινή γραμμή περί του πολιτικά πρακτέου ή αποφευκτέου από την εποχή του Παπαδήμα και μετά. Δεν σας παραξενεύει που κανένας από αυτούς δεν μέτρησε τους βουλευτές των ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔημΑρ που ξεπερνούσαν αρκετά τους 150 αλλά απεφάνθησαν ομόφωνα ότι φταίει ο ΣυΡιζΑ για την εκλογική επανάληψη ; Δεν σας παραξένευσε ότι οι τούμπες-κωλοτούμπες του Σαμαρά για το μνημόνιο δεν έγιναν σημαία των ανταγωνιστών του στην εξουσία ;
Ειδικά η περίπτωση του Σαμαρά είναι εξωφρενική γιατί στο πρώτο μνημόνιο ψήφισε "ΟΧΙ" και διέγραψε την Ντόρα γιατί ψήφισε "ΝΑΙ" ενώ στο δεύτερο ψήφισε "ΝΑΙ" και διέγραψε 21 βουλευτές του που ψήφισαν "ΟΧΙ" !!!!

 Οι εκλογές είναι σαν τον γάμο: Μετά βλέπεις τα αποτελέσματα !

Να με συγχωρήσετε αλλά εγώ μόνο μια λογική εξήγηση μπορώ να δώσω : στο πρώτο μνημόνιο ήταν έξω από τις μίζες τω δανείων ενώ στο δεύτερο πήρε το μερτικό του και συναίνεσε, εξ άλλου από τότε άρχισε και η κοινή γραμμή εναντίον του κυριότερου εκφραστή της αντιμνημονιακής πολιτικής.
Αυτό εξ άλλου ερμηνεύει και την πρεμούρα των γαλαζοπράσινων μην τυχόν και κηρύξουμε χρεωκοπία ενώ απ' ότι φαίνεται το κόστος της χρεωκοπίας και της παραμονής στο ευρώ είναι πεντακόσια από την μια και μισή χιλιάδα από την άλλη. Διότι με την στάση των πληρωμών υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα όπως ανακοινώθηκε στα αποτελέσματα του Μαρτίου ενώ πληρώντας τους τόκους των δανείων το μηνιαίο αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Αρα το κράτος μπορεί να λειτουργήσει και να πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων αντίθετα απ' όσα ισχυρίζονται οι ΑΡΔ.
Δεν σα;ς παραξένευσε που ενώ κάποτε "εχθρός" ήταν η χαμένη ψήφος στα μικρά κόμματα, ξαφνικά "εχθρός" έγινε η αποχή ενώ προωθούσαν με κάθε τρόπο την ψήφο στα μικρά κόμματα για να λειτουργήσει σαν εξαγνισμός του δικομματισμού ; Τώρα πια "εχθρός" έγινε ο κακός ΣύΡιζΑ που "θέλει" ακυβερνησία ενώ τα καλά παραδοσιακά κόματα αναβαπτισμένα (υπολογίζουν) από την λαϊκή εντολή ετοιμάζουν τις συνεργασίες τους για το "καλό του τόπου". Αρα πρέπει ο ΣυΡιζΑ να εξασθενίσει παση θυσία.
Επειδή είναι ηλίου φαεινότερον ότι αριστερή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δούμε παρά μονάχα αν είναι να αναλάβει το πολιτικό κόστος της εξόδου μας από το ευρώ ή και την ίδια την Ε.Ε. θα εστιάσω στον νέο ηγέτη της δεξιάς σαν πιο πιθανό διάδοχο της πρωθυπουργικής καρέκλας. Κατά την άποψή μου έχει όλα τα προσόντα για να αναδειχθεί άξιος συνεχιστής της παράδοσης που θέλει τον επόμενο πάντοτε χειρότερο από τον προηγούμενο πρωθυπουργό.Σκεφτείτε δηλαδή τι (θα) πρόκειται να τραβήξουμε από τον Αντωνάκη που δείχνει να είναι χειρότερος από τον Γιωργάκη !! Οσον αφορά το ...αντίπαλόν του δέος θυμίζω ότι ο πλασαρισθείς σαν συνταγματολόγος Βαγγελάκης όταν ανέλαβε επί διετίαν το υπουργείο Δικαιοσύνης τα έκανε τόσο μπάχαλο που ο Ανδρέας του απαγόρευσε να περνάει ακόμα και απ' έξω από αυτό και του έδωσε άλλο υπουργείο να "παίζει" γιατί φυσικά τέτοιοι άνθρωποι είναι χρήσιμοι σ' αυτούς που κινούν τα νήματα και εκδίδουν τα νονπέϊπερ.


Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Σταλεγάκιας...

  .

 

Μια που ακόμα ψάχνονται

κυβέρνηση να κάνουν 

και λείπει κι ο Χαρίλαος

να πει αν θα προκάνουν

 

ας θυμηθούμε, μάτια μου

πως φτάσαμε εδώ πέρα

και πως εγώ σου τάλεγα

κείνη, την μαύρη μέρα...

Αναδημοσίευση από

 

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010


A pawn in their game (Bob Dylan 1963)

Ας μιλήσουμε σήμερα στην "μητρική" μας γλώσσα

He’s taught in his school
From the start by the rule
That the laws are with him
To protect his white skin
To keep up his hate
So he never thinks straight
’Bout the shape that he’s in
But it ain’t him to blame
With his fist in a clinch
To hang and to lynch
To hide ’neath the hood
To kill with no pain
Like a dog on a chain
He ain’t got no name
But it ain’t him to blame
He was only a pawn in their game.

  He’ll see by his grave
On the stone that remains
Carved next to his name
His epitaph plain:
Only a pawn in their game

In memorial

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Εκλογές και...Μήτρογλου !!!


Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσω σε όσους δεν είναι πολύ σχετικοί με το ποδόσφαιρο ποιός είναι ο κύριος Μήτρογλου, χαρακτηριστικός τύπος της εποχής μας, και ποιές είναι οι ομοιότητες της περίπτωσής του με τις εκλογές.
Ο Μήτρογλου έμαθε το ποδόσφαιρο στην Γερμανία όπως πολλοί πολιτικοί μας έμαθαν την πολιτική σ' αυτήν την μεγάλη χώρα, ο Μητσοτάκης και ο Σημίτης τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σαν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή τον έφερε ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα για την θέση του σέντερφορ όπου υπήρχαν ο Βραζιλιάνος Ντιόγου (αυτή είναι η σωστή προφορά του ονόματός του) κι ο Σέρβος Κοβάσεβιτς. Ο τελευταίος αναγκάσθηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω ιατρικών προβλημάτων ενώ ο Ντιόγου αποθεώθηκε γιατί έρριξε μια αγκωνιά στον Πάμπλο Γκαρσία πρώτος, την οποία ανταπέδωσε με μπουνιά ο Πάμπλο. Η αγκωνιά παίχθηκε 5 φορές στην τιβί ενώ η μπουνιά του Γκαρσία 55 555 φορές μέχρι να πεισθεί ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας να τιμωρήσει τον Γκαρσία που κτύπησε το κακόμοιρο το τσογλάνι (=παιδί στα τούρκικα).. Το γεγονός κάλυψε τις ποδοσφαιρικές αδυναμίες του και ο Ντιόγου σύντομα ανακάλυψε ότι κάθε φορά πως κάθε φορά που γλύστραγε ο διαιτητής σφύραγε πέναλτυ κι έτσι έκανε μια "πετυχημένη" χρονιά με περίπου 15 γκολ-τα μισά από πέναλτυ, ο δε Μήτρογλου εδόθη δανεικός  αφού υπήρχε ικανός σέντερ φορ και έπρεπε να γίνουν και τίποτε μεταγραφές να ζήσουν και οι μάναντζερς
Πριν τρία χρόνια ο Γεωργάκης Παπανδρέου  κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" αντίστοιχης ειλικρίνειας με τα πέναλτυ του Ντιόγου. Θεωρώ τα περιστατικά σαν γνωστά !!
Τη επόμενη χρονιά όμως λόγω στροφής της διαιτησίας αλλά και των παιχνιδιών στην Ευρώπη απεδείχθη πως ο Ντιόγου ήταν παλτουδιά περιωπής μέχρις σημείου να τον γυρίζουν πίσω οι ομάδες που τον έπαιρναν τζάμπα δανεικό! Φυσικά ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ουδόλως εσυγκινήθη, εξ άλλου δεν διάβαζε εφημερίδες έβλεπε μόνο τηλεόραση και στην τηλεόραση δείχνουν μόνο όσους παίζουν, νομίζω πως το έχετε παρατηρήσει και εσείς !
Ελάχιστα μετά την εκλογήν του ο Γεωργάκης είχε φανερώσει όλες τις αδυναμίες της προσωπικότητας του και οδηγούσε την χώρα στην καταστροφή αφού του κόψανε τα εύκολα δάνεια- κάτι σαν τα πέναλτυ ένα πράμα...
Ακολούθησε την τύχη του Ντιόγου, "εξαφανίσθηκε" έχοντας φτιάξει κι αυτός το κομπόδεμά του.
Ο Μήτρογλου σαν δανεικός έγινε το μήλο της έριδας για τις "θυγατρικές" του θρύλου και αφού πέρισυ έσωσε τον Πανιώνιο από τον υποβιβασμό, φέτος πήρε προαγωγή στον με περισσότερες προοπτικές Ατρόμητο (αφού μας "τελείωσε" ο Βόλος ) τον οποίον και οδήγησε στα σαλόνια της Ευρώπης.
 Ο Μήτρογλου είναι κάτι σαν τον ελληνικό λαό. Βάζει κάτι απίθανα γκολ, είναι εντελώς απείθαρχος στο παιχνίδι του και προπονείται όπως και όταν θέλει αυτός. Θα μπορούσε άν κάποιος εύρισκε το "κουμπί" του να μεγαλουργήσει. Το ίδιο θα είχε συμβεί αν και τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν κάπως διαφορετικά, αν οι συνθήκες με τις οποίες διεξάγονται οι εκλογές ήταν πιο αντικειμενικές.
Πλην όμως παραμορφώνονται κατά το δοκούν με τον ίδιο τρόπο που η διαιτησία αλλάζει "νερά" στο ποδόσφαιρο αλλά πάντα υπέρ κάποιου κατεστημένου. Προσέξτε την φωτογραφία από το οφφσάϊντ γκολ του Μήτρογλου στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Είδατε πως η τεχνητή γραμμή που προσπαθεί να βγάλει τον Μήτρογλου στην ίδια ευθεία με τον Ετο "ξέχασε" να είναι παράλληλη με την γραμμή της μεγάλης περιοχής ;
Συμβαίνουν και στις καλύτερεςοικογένειες ...
Βέβαια πολύ μικρή σημασία έχουν οι αγώνες πλαίοφφς μια που το τσάμπιονς λιγκ υπερβαίνει τις δυνατότητες των ομάδων που το διεκδικούν και εξακολουθεί να είνα αμφίβολο κατά πόσον οι ομάδες (ειδικά ο ΠΑΟ ) θα πάρουν αδειοδότηση για να αγωνισθούν στην Ευρώπη. Αρα πολύς καυγάς για το τίποτε ;
Μα μήπως τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δεν έδειξαν πως έγινε πολύς καυγάς για το τίποτε ; Ούτ κυβέρνηση θα προκύψει, πιθανότατα ούτε η  Χ.Α. θα προλάβει να αναδείξει τα εκλεκτά στελέχη της βουλευτές και θα ξαναπάμε σε εκλογές μόνο που τώρα δεν θα είναι κοινός εχθρός η αποχή αλλά θα επανέλθουμε στην θεωρία της χαμένης ψήφου στα μικρά κόμματα για να ξανάρθουμε στα "ίσα" μας με λογικότερη ίσως κατανομή των ψήφων.
Και ο Μήτρογλου θα επιστρέψει επιτέλους στον Ολυμπιακό σταματώντας να βοηθάει τις μικρές ομάδες...

Σημείωση : Κατανοώ πως η τεχνητή γραμμή λόγω θέσης δεν είναι δυνατόν να είναι εντελώς παράλληλη  με την γραμμή της μεγάλης περιοχής αλλά δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζει τέτοια απόκλιση, είναι σίγουρα πειραγμένη, κάτι που φαίνεται αν προσέξτε και τις γραμμές από το γρασίδι