Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Η επίδραση των εκλογών του 77 στην σημερινή κρίση

 .
Και να το ταίρι μου κι εγώ σαν τους πρωτοφευγάτους
στων εκλογών του '77 γυρίζαμε στους βάλτους.

Λοιπόν μεγάφωνα παντού όλο χαρτιά η Μπενάκη
μα δεν υπήρχε ούτε ψυχή και φύσηξε αεράκι
κι άρχισαν όλα να γυρνούν σαν στοιχειωμένο τσίρκο
ανοίγει μια καταπακτή και πέφτω πλάι στον Κύρκο...

Εχουν περάσει περίπου 35 χρόνια από τις σχετικά "κρίσιμες" εκλογές του 77  όταν παιζόταν η είσοδός μας στην τότε ΕΟΚ και νυν Ε.Ε., από το αποτέλεσμα τους. Υπέρ της ένταξης είχε ταχθεί ο "εθνάρχης" Καραμανλής (42%) συνεπικουρούμενος  από την Ενωση Κέντρου του Γ. Μαύρου. (13%) ενώ εναντίον της εισόδου ήταν το τότε ΠαΣοΚ του ζιβάγκο-Παπανδρέου (25%) και τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ (9%) και  Συμμαχία του Κύρκου (3%). Δεν θυμάμαι τι θέση είχαν πάρει η χουντική Εθνική Παράταξη ( 7%) και το μετ' ολίγον προσχωρήσαν στην Ν.Δ. κόμμα των Φιλελευθέρων του Μητσοτάκη (1%) αλλά δεν έχει σημασία, η πλειοψηφία υπέρ της εισόδου είχε ήδη σχηματισθεί.


 Γινόταν ο κατακλυσμός το είπε και το δελτίο
και μπήκα σ' ένα ασανσέρ γιατί δεν είχε πλοίο.
Μαζί μου μπαίνουνε πολλοί  σχεδόν καμιά χιλιάδα
νομίζω κι ο Καραμανλής  μαζί με την Ελλάδα.

Το ασανσέρ αγκομαχά επικρατεί ζουρλάδα,
η Ελλάδα αρχίζει να γελά και γίνεται γελάδα
και μια φωνή με προφορά  απ' των Σερρών την Πρώτη,
ρωτάει άμα συμφωνώ  να γίνουμε Ευρώπη.

Μα κι αν ταΐζεις του απαντώ κακάο την γελάδα
δεν θα 'ναι πάλι πιθανόν ν' αρμέξεις σοκολάδα.

Κατά σύμπτωση αυτές τις μέρες γίνεται κατακλυσμός - τόπε και το δελτίο, πράγματι...
Για τους νεώτερους σημειώνω ότι η Πρώτη Σερρών είναι η εξελληνισμένη ονομασία του χωριού Κιούπκιοϊ, τόπος γέννησης του "εθνάρχη" Καραμανλή.

Ομολογώ ότι είχα προβληματισθεί πολύ τι να ψηφίσω, τόσο που -λόγω τιμής- δεν ξαναψήφισα έκτοτε, μου φαίνονταν "αστείες" οι επόμενες εκλογές παρ' ότι έσκουζαν πάντοτε οι ταγοί μας για την "κρισιμότητά" τους. Φανταζόμουνα το μέλλον της Ελλάδας έξω απ' την ΕΟΚ ξενέρωτο, από την άλλη όμως έβλεπα ότι το στάδιο προσαρμογής - 20 με 30 χρόνια το υπολόγιζα- συνέπιπτε με τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου και δεν ήμουν διατεθιμένος να τα θυσιάσω για ένα καλύτερο μέλλον  των παιδιών μου - εξ άλλου τότε δεν είχα παιδιά ακόμη.
Ετσι ψήφισα ένα από τα κόμματα που ήταν τότε εναντίον της εισόδου μας στην ΕΟΚ αλλά θα μπορούσα να πω ότι έμεινα αδιάφορος όταν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δικαίωσε την ψήφο μου, υπέθεσα ότι θα πέρναγα δύσκολα κάνοντας το "χρέος"  μου προς την επόμενη γενιά , αλλά δεν έγινε έτσι....

Και το κουβούκλιο κάνει μπαμ και μέσα απ' την αιθάλη
ανέβηκε ένας κουρνιαχτός που είχε διπλό κεφάλι.

Το ένα ήταν Θεσσαλός  στο σχήμα του Φλωράκη,
το παρα δίπλα Ανδρεϊκός  με γεια και το μπλουζάκι.
Τον λόγο τους αντανακλά σαν κάτοπτρο το πλήθος
και όπως άλλαζα βρακί μου βγήκε αυτός ο στίχος.

Μπορεί κανίβαλος ποτέ  να εκπροσωπήσει τάχα
όλους τους φίλους τους παλιούς  που έχει στη στομάχα ;

Ενα από τα πρώτα "αστεία" της νεώτερης ιστορίας μας ήταν πως ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Παπανδρέου, ο ωρυόμενος να μην μπούμε στην ΕΟΚ έγινε ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ ο "αρχιτέκτονας της εισόδου μας στην ΕΟΚ" ετίθετο εις το χρονοντούλαπον της (πρωθυπουργικής) ιστορίας !
Φυσικά  τα συνθήματα του, μαζί με τα άλλα περί ΝΑΤΟ και βύθισης του Χόρα είχαν εξαφανισθεί μαζί με το ζιβάγκο άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.
Εδώ ταιριάζουν απόλυτα με την πολιτική που χάραξε οι παρακάτω στίχοι :

Ξυπνώ και βλέπω την ψυχή που εδώ και δέκα χρόνια
ενώ τη λάτρεψα πολύ της είπα λάθος λόγια
κι αν σ' αγαπώ θα σου κλαυτώ που μες στην κοινωνία
της ευτυχίας σου ζητάς την επιπλοποιία.

Φαίνεται ότι και ο Ανδρέας  αλλά και οι επόμενοι πρωθυπουργοί ή έβλεπαν τα ίδια όνειρα με εμένα ή  την ίδια σκέψη  έκαναν, δηλαδή ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια θα είναι δύσκολα και αποφάσισαν να μην θυσιάσουν τις ζωές και τις καριέρες τους στον μακρυπρόθεσμο στόχο αλλά να καλοπεράσουν με τα πακέττα Ντελόρ και άλλες χρηματικές εισροές παραπέμποντας τις διορθωτικές αλλαγές στις καλένδες και φροντίζοντας για την "επιπλοποία της ευτυχίας".  Μέχρι και ολυμπιακούς αγώνες έφιαξαν με αγαστή συνεργασία αναμεταξύ τους όλα τα κόμματα, κατασπαταλώντας χρήματα και φορτώνοντας ασήκωτα βάρη στην πλάτη του λαού. Είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν μια διακομματική νομενκλατούρα με τους υψηλόμισθους στις διάφορες ΔΕΚΟ και ΜΗΚΥΟ που μαζί με εξωνημένους δημοσιογράφους και διεφθαρμένους από τις συνεχείς- μέχρι και αναδρομικές- αυξήσεις δικαστικούς συντηρούσαν μια οικονομική " φούσκα" μέχρι να σκάσει και λειτουργούσαν σαν "ασπίδα" στις απαιτήσεις του λαού. Εκστασιασμένος ο λαός άκουγε για "σκληρή δραχμή", για το χρηματιστήριο που αντανακλούσε την "υγεία της οικονομίας μας" και ψιλοβολευότανε με άφθονες συντάξεις χουντικών σαν αντιστασιακών (στα μάτια του νόμου ήταν το ίδιο, φτάνει να είχαν απολυθεί το επίμαχο διάστημα) και παπούδων από την εποχή του εμφυλίου.

Χωνεύεις δέντρο εξωτικό μην κάνεις την αθώα,
η ευτυχία, τζιέρι μου, είναι την για τα ζώα.

Ακριβώς σαν ζώα βλέπουν τον λαό οι πολιτικοί μας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Δείτε το και σήμερα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι - μέχρι και τραπεζικό βάλανε μπροστάρη για να είναι πιο "αποδεκτός".
Προτείνουν συνεχείς μειώσεις στους χαμηλόμισθους καμουφλαρισμένες δήθεν σαν ιδέες της τρόικας, αλλά δεν τους περναει καθόλου από το μυαλό ένα πλαφόν στους ανώτερους μισθούς, ας πούμε στα 2 500 με 3 000 ευρώ, ίσως γιατί θα πρέπει να πληρώσουν κάτι τι αυτοί και η νομενκλατούρα τους, άσε που θα ξεσηκωθούνε τα πάγια υπερκομματικά στηρίγματά τους, οι δικαστικοί, οι δημοσιογράφοι και οι στρατιωτικοί. Ούτε να παταχθεί η φοροδιαφυγή τους βολεύει εκτός και πιστεύετε πως φοροδιαφύγουν οι απλοί δημόσιοι και ιδωτικοί υπάλληλοι. Για την είσπραξη του ΦΠΑ αρκεί ένα μεγάλο χαμόγελο, όλοι το εισπράττουν αλλά κανένας (εκτός ίσως από τα σούπερ μάρκετ) δεν το αποδίδει στο κράτος.
Μιράκολο, μιράκολο !!Το  μεγάλο πρόβλημα των πολιτικών μας τώρα είναι ότι πρέπει να εκχωρήσουν στους "εταίρους" μας κάποιες κερδοφόρες ΔΕΚΟ αλλά φυσικά οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθιμένοι να συντηρούν μια στρατιά καλοαμειβόμενων υπαλλήλων που δεν έχουν κανένα, ουσιαστικά, αντικείμενο εργασίας. Και το μεν κόστος  των απολύσεων θα το φορτώσουν στον λαό με το γνωστό κόλπο της ίδρυσης κάποιου ταμείου για τα αναξιοπαθούντα απολυθέντα κομματόσκυλα αλλά το πρόβλημά τους είναι ότι αυτά τα εκλεκτά στελέχη θα πρέπει να συμβιβασθούν με τους τσεκουρεμένους μισθούς του απλού λαού και  φυσικά μάλλον θα παύσουν να αποτελούν ασπίδα των πολιτικών, αυτό τους καίει...

Λοιπόν για βάλε ένα παλτό και δως μου την βαλίτσα
για εκεί που ανάβει την φουφού η ψωρο-Κωσταινίτσα.

Και σ' όσους ρωτάνε τι θα κάνουμε τώρα, τι θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε για το μέλλον θα τους απαντήσω με την εισαγωγή του τραγουδιού :

 Τα όνειρά σου μην τα λες γιατί μια μέρα κρύα
μπορεί και οι φροϊδιστές να 'ρθούν στην εξουσία...

Οι στίχοι από το τραγούδι "οι εκλογές μαντινάδα" του Σαβόπουλου χρεώνονται στον συνθέτη, φυσικά.
Πλην όμως η πατρότητα είναι ένα σκοτεινό, μυστήριο και ανεξερεύνητο πράγμα, σαν τις πηγές των ποταμών

Δεν υπάρχουν σχόλια: