Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Αλενατόρε Εττόρε (Κούπερ)

.
Από τις (αθλητικές) εφημερίδες : Παραιτήθηκε ο Κούπερ, ήταν τιμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο η παρουσία του στον Αρη,  ο μεγαλύτερος προπονητής που δούλεψε στην Ελλάδα κλπ. κλπ.


Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις.
Η ότι δηλώσουν οι παντογνώστες δημοσιογράφοι που φιάχνουν μια εικονική πραγματικότητα και την πλασάρουν στους μη σκεπτόμενους έλληνες, το θέμα δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Η μεθοδολογία είναι ακριβώς ίδια και στην πολιτική, η ίδια κοινωνία τρέφει και τα δυο φαινόμενα.
Αλλά ας περιορισθούμε στο θέμα : πρώτα το ιστορικό...

Πρόπερσυ τον Νοέμβρη (η Οκτώβρη) έρχεται να δουλέψει στον Αρη ένας προπονητής που είχε διακριθεί μεν παλιά, αλλά είχε ξεπέσει στα αζήτητα της Γεωργίας, προφανώς λόγω πολλών αποτυχιών. Δηλαδή κάτι σαν τον Ανδριανόπουλο στην πολιτική ή τον Μίμη (ένας είναι ο Μίμης και μι στην νι τα έργα του). Ως γνωστόν η επιστροφή στις αγορές της ποδοσφαιρικής Ευρώπης από τέτοιες χώρες  είναι σχεδόν αδύνατη λόγω απαξίωσης, συνήθης κατάληξη είναι οι αγορές κάποιων αραβικών χωρών που αγοράζουν ακόμα λαμπερά "ονόματα", στην Αμερική και την Ιαπωνία πέρασε αυτή η μόδα, απαιτούν πλέον και κάποια αγωνιστική αξία. Προφανώς για την επιστροφή του Κούπερ στα πράγματα (και τα ακριβά συμβόλαια ) χρειαζόταν κάποιο "όχημα" και βρέθηκε ο Αρης.
Τυχαία ;  Δεν νομίζω.

Εδώ και κάποια χρόνια ο Αρης λειτουργεί σαν "πλυντήριο-δοκιμαστήριο" κάποιων μάναντζερ που του κουβαλάνε καμιά εικοσαριά παίκτες τον χρόνο μήπως αναβαθμισθεί κανένας τους και μπορέσει να κάνει καριέρα. Οποιος βγάλει λίγα πράγματα  στο γήπεδο, φυσικά φεύγει αμέσως όπως ο Βιτόλο ή περιμένει χρόνια τον "πελάτη" να τσιμπήσει , όπως ο Χαβίτο. Οι περισσότεροι δεν διακρίνονται και εξαφανίζονται μετά μια ή μισή σεζόν για να παραχωρήσουν την θέση τους σε καινούργια φουρνιά. Τελευταία απόπειρα "αναβάθμισης" φαίνεται ότι θα είναι ο Καστίγιο που έχει να παίξει μπάλα 3-4 χρόνια. Φυσικά υπάρχει ο δυστυχής Κόκε σαν κολώνα που "στηρίζει" όλο το οικοδόμημα, κάτι σαν το τυράκι σε ποντικοπαγίδα...

Ο Κούπερ δεν είναι δυνατόν να μην τα έβλεπε αυτά. Οταν ήρθε προσπάθησε να συμμαζέψει λίγο την κατάσταση και έφτασε με την ομάδα του στον τελικό του κυπέλλου όπου έχασε στην κυριολεξία με "κάτω τα χέρια" παρά την "μεγαλύτερη εκδρομή οπαδών στην Ελλάδα" που θεωρούσαν την παρουσία του Αρη στον τελικό "έργο Κούπερ" και όχι συνέπεια ευνοϊκότατης κλήρωσης. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της "επιτυχίας" του  Κούπερ φέτος στον τελικό λόγω κλήρωσης, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα είναι η ομάδα του Τσιώλη ή του Ουζουνίδη ή του Δώνη ή του Μπάντοβιτς !!
Εν συνεχεία η ομάδα του Κούπερ -σαν πέμπτη ελλείψει έκτου- έπαιξε στα πλαίη-οφφ όπου απέφυγε την τελευταία θέση λόγω της νίκης της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού την τελευταία αγωνιστική. Δεδομένου ότι ο "θρύλος" ξεκίνησε από την πρώτη θέση των πλαίη-οφφ και κατέληξε στην τελευταία είναι προφανές ότι η "επιτυχία" της προτελευταίας θέσης οφείλεται περισσότερο στην αδυναμία του Μπάντοβιτς παρά στις ικανότητες του Κούπερ.
Είναι ολοφάνερο πως τέτοιοι "άθλοι" δεν ήταν δυνατόν να συγκινήσουν την ποδοσφαιρική πιάτσα που άλλα περίμενε από την "ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα" σ' αυτά τα "δίχως αύριο" ματς, αλλά υπήρχε η απάντηση ότι τέτοιο ρόστερ βρήκε, δεν είχε κάνει αυτός την προετοιμασία κλπ, ο δε Κούπερ εδήλωνε "δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω" κατά το γνωστόν άσμα.
Με την έναρξη της καινούργιας σεζόν με τον Κούπερ στο τιμόνι ο Αρης πέτυχε την πρόκριση του στους ομίλους του Γιουρόπα  Λιγκ  και εν συνεχεία την κατάληψη της δεύτερης θέσης σ' έναν όμιλο όπου μόνο φαβορί δεν μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Το "κλου" που του έδωσε την πρόκριση ήταν το απίθανο 3-2 εκτός έδρας με την Ατλέτικο, αποτέλεσμα εξωπραγματικό αν σκεφθεί κανείς ότι ο Αρης έβαζε γκολ με το σταγονόμετρο. Φυσικά όλοι απέδωσαν την νίκη στην στρατηγική Κούπερ. Την ίδια βέβαια εποχή, στο κύπελλο αποκλείσθηκε από τα...Τρίκαλα και στο πρωτάθλημα παραπατούσε αλλά το σούπερ ευνοϊκό πρόγραμμα του κάλυπτε βαθμολογικά τις αποτυχίες, μέχρι που έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Δύο μήνες τώρα χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ούτε αγώνα κυπέλλου και η ομάδα σέρνεται, οι παίκτες δείχνουν τελειωμένοι και όποιος μπορεί το ελάχιστο φροντίζει το μέλλον του μακριά από τον Αρη, όπως ο ΤόνιΚάλβο και ο Χαβίτο. Οσοι εξακολουθούν να σκέπτονται, ανακαλύπτουν ότι επιλογή υλικού, προετοιμασία και κατανομή δυνάμεων, όλα αυτά είναι επίσης έργο Κούπερ, δεν κρύβεται αλλά και δεν κάνει τόση φασαρία τώρα, όσο η πρόκριση.
Αργότερα όμως ;

Αν δει κάποιος το πρόγραμμα 12 αγωνιστικές πριν το τέλος ο Αρης έχει να παίξει 7 παιχνίδια εκτός έδρας και από τα 5 εντός, τα 3 είναι ντέρμπυ, ενώ βρίσκεται ήδη στην όγδοη θέση. Δηλαδή είναι πολύ πιο πιθανό να υποχωρήσει κι' άλλο παρά να προσεγγίσει την πέμπτη θέση που ΙΣΩΣ οδηγήσει ξανά στην Ευρώπη μέσω των πλαίη οφφ. Από την άλλη η κληρωση με την Μάντσεστερ Σίτυ δεν αφήνει περιθώρια για νέες "εξωτερικές" επιτυχίες που θα μπορούσαν να καλύψουν τα εσωτερικά χάλια. Ισως ήταν φυσιολογική απόρροια της "υπερπροσπάθειας" για την ευρωπαϊκή διάκριση του Αρη, οι ποδοσφαιριστές ούτως η άλλως σαν αναλώσιμα λογίζονται από τους μάναντζερ, ενώ ο Κούπερ επιτέλους "ακούστηκε" και πέρα από την Θεσσαλονίκη.

Οι μάναντζερ, σαν τους πολιτικούς, πουλάνε...όραμα. Κάθε χρόνο κτίζουνε τον καινούργιο Αρη και με την πρώτη ευκαιρία ξεπουλάνε ό,τι μπορεί να βγάλει και το παραμικρό κέρδος, ίδια κι απαράλλακτα με τις μίζες και τα έργα των πολιτικών. Το περιτύλιγμά τους είναι η λέσχη, το ραδιόφωνο, τα σάϊτ και κυρίως οι στρατευμένοι δημοσιογράφοι του συλλόγου- ορκισμένοι εχθροί της αλήθειας.
Το μόνο προσόν που έχουν οι μάναντζερ είναι να οσμίζονται το σωστό τάιμινγκ.
Εξυπακούεται ότι οι μάναντζερ τους συλλόγους τους βλέπουν σαν "οχήματα", δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς, όπως οι πολιτικοί βλέπουν τον λαό σαν δεξαμενή ψήφων.

Το προφίλ του Κούπερ δεν θα άντεχε ένα νέο στραπάτσο. Οτι "κτίστηκε" μέσω Ευρώπης έπρεπε να συντηρηθεί πάση θυσία και να μεταπωληθεί, οι μάναντζερ δεν παίζουν μ' αυτά. Τα συναισθηματικά του στυλ "περνάω καλά εδώ" πήγαν περίπατο  Ηδη το προϊόν Κούπερ πλασάρεται στην αγορά σαν ελεύθερο και ωραίο...
Να περάσει ο επόμενος παρακαλώ...

2 σχόλια:

kaliteros είπε...

Το κακό ξέρεις ποιο είναι ρε Τζι;; Οτι συμφωνώ απόλυτα σε οτι λες στην ανάρτησή σου.
Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα (κυρίως), το "ότι δηλώσεις είσαι" σε συνδυασμό με το "η αποθέωση/θεοποίηση του τίποτα" κάνει θράυση. Το κακό είναι οτι είναι και καλή συνταγή για μερικούς.
Στον Άρη (επειδή είναι ο Άρης η κουβέντα μας) λειτουργεί άψογα αυτό το "κόλπο" με τους μάνατζερς. Κια φυσικά ο "μαέστρος" της όλης δουλειάς είναι κάποιος που του "απαγόρευσαν" (νόμιμα) οι αρμόδιοι να κάνει τον επίσημο μάνατζερ.
Πολύ φοβάμαι οτι η ομάδα σου θα κάνει μια "διερεύνηση" του "ελεύθερου" θέματος Κούπερ.

gpointofview είπε...

Βλέπω ότι "παίζει" στα ΠΑΟΚτσίδικα στέκια το όνομα του Κούπερ και κάνω το σταυρό μου, αυτά είναι μόνο για ηλίθιους "ρεβανσιστές" που υπάρχουν στους οπαδούς όλων των ομάδων. Ελπίζω να μην βγαίνουν τα κουκιά στην ομάδα μου, αν σκέφτονται τέτοια βλακεία, μάλλον θα ζητάνε ψηλό κασέ τέτοια εποχή για τον Κούπερ οι μαναντζαρέοι.