Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.



Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Κομπολόγια και μπεγλέρια

Το μπεγλέρι του γράφοντος

Για πολλούς είναι η ίδια λέξη, για άλλους δυο διαφορετικά πράγματα, τόσο διαφορετικά όσο ο θρησκευόμενος από τον άθεο, δηλαδή στον ίδιο δρόμο αλλά με άλλη κατεύθυνση. Οντως υπάρχει θρησκευτικό υπόβαθρο στις δύο εκφράσεις όπως και γλωσσολογικό,
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με κάποια σειρά.

Μορφολογικά όπως τα ξεχωρίζουμε σήμερα υπάρχει τεράστια διαφορά, το κομπολόι έχει μονό αριθμό χαντρών σε κύκλο και το μπεγλέρι (συνήθως) ζυγό σε ευθεία. Σαν υλικά και στα δύο χρησιμοποιούνται διάφορα είδη κεχριμπαριού, δηλαδή απολιθωμένου ρετσινιού, γιουσουριού (μαύρο κοράλλι), κόκκαλο καμήλας και άλλων ζώων, ημιπολίτιμοι λίθοι και άλλα "ζεστά" υλικά. Το κεχριμπάρι βέβαια είναι το πιο ταιριαστό υλικό. Ασημένια και μεταλλικά κομπολόγια είναι απαράδεκτα και κυκλοφόρησαν μόνο τα τελευταία χρόνια από φραγκοφονιάδες κοσμηματοπώλες.
Οι χάντρες είναι περασμένες σε γερό σπάγγο, κορδονέτο ή λεπτή μεταλλική αλυσσιδίτσα. Στα κομπολόγια στην ένωση του κύκλου δένεται μιά φούντα. Στα μπεγλέρια στις δυο άκρες μπαίνουνε διάφορα διακοσμητικά, συνήθως ασημένια.
Η λέξη μπεγλέρι αναφέρεται και σε ένα είδος σταφυλιού στις Κυκλάδες. Προφανώς το θυμίζουν οι κεχριμπαρένιες στρογγυλές ή ωοειδείς χάντρες του μπεγλεριού, οι τετραγωνισμένες χάντρες υπαρχουν μόνο στα κομπολόγια. Εχει μια ελαφριά έννοια η λέξη μπεγλέρι όπως και το αντίστοιχο ρήμα, κάτι σαν να διασκεδάζω την στενοχώρια μου.
Με το κομπολόι τα πράγματα είναι πιο μπλεγμένα. Κατ' αρχήν το ρήμα κομπολογώ σημαίνει κομπάζω και η λέξη κόμπος, θόρυβο που προκύπτει από την κρούση ομοίων υλικών όπως είναι οι χάντρες του κομπολογιού. Δεν πρέπει να την συγχέουμε με την λέξη κόμβος δηλαδή δεσμός που στην καθομιλουμένη προφέρεται επίσης κόμπος. Σίγουρα οι καλόγεροι είχαν το κομβοσχοίνιόν τους, κομποσκοίνι που λέει ο λαός και που έκανε την ίδια δουλειά με το κομπολόι δηλαδή να μετράει προσευχές. Τώρα αν είναι το σωστό κομπολόγιον από το ρήμα κομπολογώ λόγω θορύβου ή κομπολόι από τους κόμπους-δεσμούς και με την κατάληξη -όι που χαρακτηρίζει ίδια πράγματα όπως σόι, συγγενολόι, σκυλολόι, κ.λ.π. δεν το γνωρίζω.

Στα κομπολόγια υπάρχει ένα θρησκευτικό υπόβαθρο. Ηταν ο τρόπος να μετράνε τις προσευχές σε τακτά χρονικά διαστήματα οι πιστοί. Μάλλον πρώτοι ήταν οι Ινδουιστές με τις 108 προσευχές τους μοιρασμένες σε τέσσερα 27άρια. Πάντως πιο γνωστό έγινε ο κομπολόι από τους πιστούς του Μωάμεθ ο οποίος -λένε- σκέφτηκε να περάσει τρυπημένα στη μέση 99 φασόλια σ' ένα σκοινί, κάθε φασόλι και προσευχή ώστε να μπορούν να τις μετράνε οι πιστοί μια που ήτανε πολλές και μπερδευότουσαν.
Οι καθολικοί πολύ αργότερα το περιόρισαν σε 59, τόσες είναι οι προσευχές των καθολικών, ενώ το κομποσκοίνι των χριστιανών είχε 33 κόμπους, όσα τα χρόνια του Χριστού.

Οσοι δεν προσεύχονται αλλά απλά διώχνουν τον εκνευρισμό τους προτιμούν το μπεγλέρι που προσφέρει πολύ περισσότερους τρόπους παιξίματος, μπορεις να το στριφογυρίζεις και σαν αλυσσιδίτσα. Επίσης υπάρχει μεγαλύτερη αποσταση από χάντρα σε χάντρα από το κομπολόι που συνήθως είναι "σφικτό" και ακούγεται καλύτερα.



Τέλος αυτό το "εξάρτημα" είναι εντελώς προσωπικό, ο καθε χρήστης δένεται μαζί του, δεν το αποχωρίζεται και δεν το δανείζει σε άλλον να παίξει περισσότερο από μερικές στιγμές.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γι΄αυτό λες όποτε είχα να ήταν μπεγλέρι; Γιατί δεν είμαι της εκκλησίας άνθρωπος;
Βρε τι μαθαίνει κανείς άμα κάνει παρέα με τους σωστούς ανθρώπους. :)
Πάντως ειδικά τα κεχριμπαρένια κομπολόγια πολύ μου αρέσουν, αν και ήχος όταν παίζει κάποιος δίπλα μάλλον είναι εκνευριστικός.

Gee Pontius είπε...

Μήπως σου συμβαίνει να τραγουδάς το :

Είμ' εγώ γυναίκα φίνα, ντερμπεντέρισα,
που τους άντρες σαν τα ζάρια
τους μπεγλέρισα...

(ας κάνω το σταυρό μου...)

Ανώνυμος είπε...

ριξτε εαν θελετε μια ματια σε αυτη τη συλλογη κομπολογιων...
http://efosjewelry.com/v-web/gallery/Museum-quality-collection

Gee Pontius είπε...

Ανώνυμε φίλε, πολύ ωραία η συλλογή από οπτικής πλευράς, καλογιαλισμένες χαντρούλες, φουντίτσες τόσα πολλα σχέδια και χρώματα.
Αλλά με τόσο λούστρο δύσκολα θα μετρούν καϋμούς...

Ανώνυμος είπε...

To σιχαίνομαι αυτό το τραγούδι....
:)

Ανώνυμος είπε...

Δεν σε αδικω γιατι προφανως οι γνωσεις σου σε σχεση με το κομπολοι ειναι απο περιορισμενες εως ανυπαρκτες.Δυο τρια "πραγματακια"πολυ συντομα...
1.Τα πιο πολλα απο τα κομπολογια που ειδες ειναι πολυτιμα αποκτηματα που συγκεντρωθηκαν με πολυ κοπο και ψαξιμο στην ελλαδα και το εξωτερικο.Ολα κουβαλαν την ιστορια τους και την ενεργεια των ανθρωπων που τα κρατησαν στα χερια τους για πολλες δεκαετιες και για μερικα απ'αυτα πανω απο αιωνα.
2.Ειναι καλογυαλισμενα για τον απλουστατο λογο οτι το γνησιο κεχριμπαρι που ειναι σε επαφη για πολλα χρονια με το ανθρωπινο χερι αποκταει αυτο το καταπληκτικο λουστρο που βλεπεις στις φωτογραφιες.
3.Οι χαντρουλες που βλεπεις με την ονομασια kachraman στοιχιζουν στην ελληνικη αγορα απο 25-60 ευρω το γραμμαριο και ειναι συλλεκτικες και σπανιες
αυτα τα ολιγα και να εισαι σιγουρος οτι ολα αυτα τα πολιτιμα κομπολογια εχουν μετρησει χιλιαδες καημους πριν μας κανουν τη τιμη να τα κριτικαρουμε...
Νικος Ζωχιος
Συλλεκτης κομπολογιων

Gee Pontius είπε...

Ούτε εγώ σε αδικώ γιατί άλλο το συλλέγω-πουλάω κομπολόγια και άλλο το ψάχνω την φιλοσοφία του και παίζω το μπεγλέρι μου που το γουστάρω για την αφή και τον ήχο του και δεν με απασχολεί πόσα ευρά κάνει εκάστη χάνδρα ή αν πριν από μένα το έπαιζε ο Σερίφ Νασέρ Μπεν Γκαμίλ (φαντάζομαι θάχεις και σχετικό χαρτί που θα το επιβεβαιώνει)
Φίλε, άλλο η χρήση κι άλλο η διακόσμηση στο τραπεζάκι του σαλονιού, εξ άλλου το ακριβό δεν τραγουδήθηκε ποτέ όπως το "φτωχό κομπολογάκι μου, εσύ ήσουν το μεράκι μου"

Το καλογυαλισμένες αναφερότανε κυρίως στις κοκκάλινες αλλά και στις κοραλλένιες ή μήπως γυαλίζουν και αυτές από την χρήση ;

Τέλος έχεις δίκιο σ' ένα σημείο , οι γνώσεις μου για τα κομπολόγια της συλλογής σου είναι λίγες έως ανύπαρκτες και είναι φυσιολογικό διότι τέτοια μπιχλιμπίδια μου είναι εντελώς αδιάφορα.

Τζι Πόντιος

Παίκτης μπεγλερίου

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με αυτα που γραφεις
1.οποιος συλλεγει κομπολογια πρεπει να πεφτει στα ταρταρα γιατι εχει περισσοτερα απο ενα(μπιχλιμπιδια)

2.Μαγκας ειναι αυτος παιζει ενα μπεγλερι περιπτερου φθηνο..."το γουστάρω για την αφή και τον ήχο του και δεν με απασχολεί πόσα ευρά κάνει εκάστη χάνδρα ή αν πριν από μένα το έπαιζε ο Σερίφ Νασέρ Μπεν Γκαμίλ"

3,Το εμπειρο ματι σου επεσε μονο στα κοραλλενια κομπολογια που γυαλιζουν..προφανως δεν εχεις ιδεα τι θα πει κεχριμπαρι,αφη,ζεστο υλικο και ενεργεια..
Για σενα ειναι αρκετο να παιζεις ενα φτηνο..μπεγλερι...
και ποιος σου ειπε ρε φιλε οτι εγω τα εχω στο τραπεζακι του σαλονιου,και οτι μονο εσυ εχεις το προνομιο να παιζεις χανδρες? και να εισαι μαγκας?

Αν και συναδελφοι εκπαιδευτικοι(απ οτι βλεπω στο προφιλ σου)ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΧΑΟΣ

Σβηνω το blog σου απο τους σελιδοδεικτες μου...απαντησεις δεν απαντησεις δε θα το μαθω ποτε και ουτε με αφορα.Πολυ κακως που εκανα paste τη συλλογη μου σε αυτη τη σελιδα!

Gee Pontius είπε...

Κατ΄αρχήν σ' αυτό το μπλογκ δεν δημοσιεύονται ΜΟΝΟΝ τα υβριστικά σχόλια και όχι τα σχόλια των διαφωνούντων.
Επίσης σ' αυτό το μπλογκ υπάρχουν κάποιοι κανόνες δημοσιευμένοι από πολύ καιρό στο : http://gpointsbreeze.blogspot.com/2008/03/blog-post_24.html
από τους οποίους υπενθυμίζω το : Τι δεν είναι το gpointsbreeze ;

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς.
Δεν είναι χώρος όπου ανταλλάσσουν γνωστοί τις κουτσομπολίστικες καθημερινές καλημέρες τους.

Οπως διαπιστώνεις δεν υπάρχει σύνδεσμος ούτε των καλύτερων ιντερνετικών φίλων μου.
Εξυπακούεται ότι δεν επιδιώκω την προβολή του μπλογκ μου μέσω γνωστών φιλοφρονήσεων, εγώ δεν σου ζήτησα να το βάλεις στους σελιδοδείκτες σου.
Οσον αφορά την προσωπική μου επιλογή στα μπεγλέρια και όχι στα πολυτελή κομπολόγια δεν νομίζω ότι σου πέφτει λόγος, δεν είναι θέμα "μαγκιάς" όπως αναφέρεις.
Επίσης σαν εκπαιδευτικός - όπως δηλώνεις- καλό θα ήταν :
1ον να διαβάζες πιο προσεκτικά το κείμενό μου περί "ζέστης" των υλικών.
2ον περί της "ενέργειας" που βγάζουν τα σπάνια κομπολόγια που έπαιζαν προσωπικότητες και συλλέγεις, νομίζω ότι η παραψυχολογία δεν πρέπει να έχει και πολύ σχέση με την σχολική εκπαίδευση
και 3ον η ανάρτησή μου αφορά το θρησκευτικό και γλωσσολογικό υπόβαθρο του μπεγλεριού και του κομπολογιού, πεδία εντελώς διαφορετικά από κάποια εξειδικευμένη συλλογή όπως η δική σου,{ η οποία μπορεί να είναι άριστη πλην όμως προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου}, συνεπώς η παρέμβασή σου δεν είχε άλλο λόγο ύπαρξης πλην της γνωστοποίησης του μπλογκ σου.