Ενα κομμένο στη μέση πλαστικό μπουκάλι, λίγο χώμα, μερικοί σπόροι ντομάτας και το ταξίδι αρχίζει. Να τα φυτάκια, πίσω απ' το τζάμι, μόλις σκάσανε μούρη όχι όλα ακόμα, μα ο ενθουσιασμός ασυγκράτητος. Αρχίζει η καθημερινή παρακολούθηση, το συχνό προσεκτικό πότισμα, η μεταφύτευση δυό-δυό σε ποτηράκια πλαστικά και η πρώτη τους τοποθέση στον ήλιο, πίσω απ' το τζάμι. Εκεί θα ανδρωθούν μέχρι να μπουμπουκιάσουν κατά το τέλος Μάρτη οπότε και θα μεταφερθούν στον κήπο. Στο πίσω μέρος φυσικά όπως γράφανε κάποτε πολλές ταμπέλλες και γράφει σήμερα μία, εκεί που ο κήπος ακόμα διατηρείται...
Στο χώμα οι ρίζες θα απλώσουν για θρεπτικά στοιχεία και θα βαθύνουν για υγρασία. Θα χαρίζουν μια οπτική απόλαυση με την ανάπτυξή τους και μιά οσφραντική σε κάθε επαφή με τα φύλλα τους. Τα φυτά θα σκαρφαλώσουν πάνω στα στηρίγματά τους να μαζέψουν περισσότερο ήλιο τη μέρα, μα και δροσιά, κάτω από τους εικοσιπέντε το βράδυ, αλλιώς θ' αδυνατίσουν . Οι καρποί θ' αρχίσουν να ωριμάζουν χαρίζοντας κόκκινες πινελιές στην πράσινη μονοτονία. Συγχρόνως αρχίζει και η απόλαυση της γεύσης, ανταμοιβή για τους κόπους και την προσμονή.
Οσο βαστάνε τα φυτά, μέχρι να εξαντληθούνε, είναι ένας ανορθόγραφος Παράδεισος, ίσως !
15 σχόλια:
Τι καλό!!
Δεν το ΄χω δοκιμάσει έτσι.
Θα το κάνω. Νομίζω πως προλαβαίνω ακόμα. Nα ΄βαζα και καμιά πιπερίτσα;
Συνήθως τις φυτεύω κατευθείαν έξω καά το Μάρτη, αλλά κι έτσι μια χαρά φυτάκια θα είναι μόλις περάσουν τα κρύα.
Τελικώς επιδοτήσεις εμείς θα πάρουμε, ή θα μείνουμε με τον παράδισο;
Καλό είναι να δοκιμάσεις για να έχεις...σφαιρική αντίληψη του θέματος. Ξέρεις έχω μια μανία, τα δέντρα σον κήπο μου (εκτός από τα προϋπάρχοντα ξινά) είναι κατ'ευθείαν από κουκούτσι και όχι από μπόλι.
Βάζω ντομάτες γιατί δεν μου αρέσουν οι συνηθσμένες ποικιλίες του εμπορίου,πιπερομελιτζάνες και τα λοιπά αγοράζω, εκτός από τις χρονιές με ήπιο χειμώνα οπότε διατηρούνται και δεύτερη χρονιά (και με καλύτερη απόδοση το καλοκαίρι που είμαι εκεί)
Πάντως έχει πλάκα να τα παρακολουθείς μέσα στι σπίτι, το ίδιο με όταν τα φυτεύεις στο χώμα
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι η παραγωγή της ντομάτας μπορεί να αρχίσει μέσα στο σπίτι. Νομίζω ότι θα το κάνω κι εγώ. Είναι άλλωστε κάποιοι μέσα στο σπίτι που θα το βρουν (παραδ)ίσως έξοχη ιδέα!
Επιδοτήσεις ;
Χμμμμμ...
Παράδεισο, ίσως κάπου τον πετύχουμε.
Τον παρά μάλλον αποκλείεται.
Σας ευχήθηκα καλημέρα, σήμερον ;; Οχι;;;
Πολύ καλημέρα σας !!!
Γιά σου Ρίσκι.
Μοιώθεις μια πλρότητα στην δημιουργικότητά σου όταν ξεκινάς από τους σπόρους (χαχά)
Η αλήθεια είναι οτι απολαμβάνεις ολόκληρο το ταξίδι του φυτού, νοιώθεις καλύτερη σχέση μαζί του.
Να το επιχειρήσεις και όι συμβουλή χρειασθείς, μπορώ να βοηθήσω
Είμαι τόσο άσχετη στα της κηπουρικής, που σίγουρα θα χρειαστώ βοήθεια. Βλέπεις εγώ δεν έχω την τύχη να ζω σε αλώνι σαν την κυρία από πάνω.
:)))))
O.k. Riski,χώμα κατάλληλο για σπορείο μπορείς να πάρεις από τα παρτέρια της πλατείας της γειτονιάς σου, εκεί που φυτεύουν τα λουλούδια.
Αν δεν έχεις κήπο, δεν πειράζει απλά οι ντομάτες στην γλάστρα είναι μικρότερες αλλά το ίδιο γευστικές εφ' όσον τους βάζεις κοπριά.
Ας είναι..
Ακόμα και μικρότερες, το όφελος είναι μεγάλο. Και η μυρωδιά τους μόνο φτάνει.
Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές.
Καλημέρα g !!
Ούτε εγώ είπα... M΄όποιο δάσκαλο καθήσεις... :)))
@ Riski
..."η κυρία από πάνω" σας εύχεται καλή τύχη εις την κηπουρικήν...
Αν και καθόλου δεν ανησυχώ. Θα τα καταφέρετε σίγουρα. Και οικολογικό λίπασμα διαθέτετε στα πεζοδρόμιά της πόλης σας και από όλα τα καλά.... :)))))))
Αυτό το οικολογικό λίπασμα της πόλης -λέγεται- ότι κάνει γιά κάτι άλλα σποράκια, για την ντομάτα, δεν κατέχω.
Για να νοστιμέψει η ντομάτα η κοπριά πρέπει να είναι αιγοπρόβεια και χωρίς την συνδρομή από τα τσοπανόσκυλα !
Αν η κοπριά ανακατευθεί με άμμο θαλάσσης συγκρατεί την υγρασία και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Γειά σου αγρότη Τζί! Να μας πεις όμως την πατέντα που έχεις για να κάνεις τις ντομάτες να... ανδρώνονται!!! Σε χαιρετώ!!!
Δεν χρειάζεται πατέντα Ευάγγελε, πριν δέσουν καρπούς και βαρύνουν...υψώνονται ευθυτενώς !
...οκ θα πάω να πάρω σπόρους ...ελπίζω σε λίγους μήνες να κάνουν παρέα στη γλάστρα με το μαϊντανό που έχω στο μπαλκόνι...πέρυσι τις πήρα έτοιμες σε γλαστράκια και μου ξεράθηκαν...κατάφερα και ξέρανα και τη δάφνη ...μάλλον την παραπότιζα...τουλάχιστον κράτησα τα ξερά της φύλλα σε βαζάκια και όταν φτιάχνω φακή μοσχοβαλάει...
H δάφνη αναπτύσσεται πολύ, μάλλον δεν θα άντεχε σε γλάστρα.
Καλή επιτυχία και καλές φωτογραφίες, είμαι σίγουρος ότι θα εισάγεις στην τέχνη της φωτογραφίας τον νέο όρο : φωτοτομάτες !!
Δημοσίευση σχολίου