Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.



Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ο (ιδανικός) Ελλην ψηφοφόρος

Γεννημένος στην Ελλάδα, ακαθορίστου ηλικίας, έξω από το μπλε μαρέν το παραβάν που εξασφαλίζει το απόρρητον της διαδικασίας, αθώα έπαιζε στα μάτια του τις πρώτες απ' τις εικόνες της ζωής του, κάποιο ανθισμένο δένδρο στην αυλή, η ρόκα της γιαγιάς, οι καυτερές του ήλιου οι ακτίνες. Του φάνηκε σαν ν' άκουσε τιτίβισμα πουλιού, να γεύτηκε ψωμί ζαχαρωμένο.

Γύρισε το βλέμμα του στα ψηφοδέλτια που είχε στα χέρια του και είδε τα αδέρφια του, τα πιο μικρά που τα προστάτευε απ’ τους κινδύνους της γειτονιάς και τα πιο μεγάλα που τα προστάτευε απ’ τους κινδύνους της ζωής. Μια ζωή προστάτης ήτανε, απ’ την καρδιά του. Να προσφέρει σε συγγενείς και φίλους. Και στους πολιτικούς, άθελά του εδώ.

Δυο βήματα και κλείσιμο της κουρτίνας. Το στυλό για το σταύρωμα δεμένο με φτηνό σπάγγο. Κεκλιμμένο επίπεδο η τάβλα στο χώρο όπου μπαίνει ο σταυρός προτίμησης στο επιλεγμένο ψηφοδέλτιο. Κοίταξε τα ονόματα, τα μικρά ονόματα, Κώστας, Παύλος, Γιώργος, γνωστά του φάνηκαν και οικεία. Κοίταξε τα επίθετα κι η κόρη του ματιού του στένεψε. Όταν τους έψαχνε ποτέ δεν ήτανε εκεί που έπρεπε, άλλαζαν θέσεις και ρόλους.

Ενοιωσε λίγο σαν νάταν στη φυλακή όταν τράβηξε την μπλε μαρέν κουρτίνα. Πάντα του έκανε εντύπωση αυτό το χρώμα, θάλασσα φορτωμένη πριν ξεσπάσει του θύμιζε.. Μήπως δεν είναι η κοινωνία φυλακή και θάλασσα σαν δεν πηγαίνεις με τους νόμους τους δικούς της ; Τους άγραφους. Αυτούς που μεταβάλλουν τους γραμμένους σε άδικους κι’ ασφυκτικούς για όσους δεν έχουν τα κότσια και την πονηριά κρυφά να παραβαίνουν.

Κοίταξε ξανά τα ψηφοδέλτια. Πολλά και ίδια, ένα τους λευκό. Το πέταξε.

Μετά την χούντα φοιτητές και ο χαφιές αιχμάλωτος, να τρέμει. Τώρα όσοι τους έδωσε θέλανε να τον δώσουν. Μπήκε στη μέση να τον αφήσουν ήσυχο «τώρα έχουμ’ ειρήνη, μη γίνουμε τα ίδια με αυτούς».

Ξεδιάλεξε ένα ψηφοδέλτιο απ’ το σωρό.

Την επόμενη βδομάδα ήτανε φυλακή. Τον είχε δώσει ο χαφιές. «Καλή είναι η αντίσταση» είπε ο δικαστής, «αλλά τα ποινικά, είναι ποινικά, δεν παραγράφονται». Μόλις βγήκε τα πολιτικά του δικαιώματα επανήλθαν αυτοδικαίως. Το ίδιο και ο Βίλχεμ Ράϊχ που διάβαζε στην φυλακή. Ακου ανθρωπάκο…εσύ ν’ ακούσεις, του απαντούσε.

Εψαχνε στα επίθετα για τον σταυρό προτίμησης όταν τον είδε. Μπορεί και νάτανε συνωνυμία βέβαια με τον χαφιέ, μπορεί και με τον δικαστή, πολύ κοινό ήταν το επίθετο κι’ ο πειρασμός μεγάλος. «Σταύρωσον αυτόν» δεν έλεγε το πλήθος στον Πιλάτο ; Βρε πως αλλάζουν οι ρόλοι στις εκλογές !

Ενοιωσε πως χρειαζότανε φως. Περισσότερο φως. Κατέβασε με δύναμη το μπλε μαρέν το παραβάν. Το ύφασμα κουρελιάστηκε. Με μάτια που γυαλίζανε φώναξε « Να! Να εδώ τον βάζω τον σταυρό μου ! Το βλέπετε όλοι σας ; Εδώ !»

Ερριξε το ψηφοδέλτιο στην διάφανη την κάλπη σκέτο, χωρίς φάκελλο. Κανένας από την εφορευτική επιτροπή δεν τόλμησε να του πει πως ήταν άκυρο, η καταμέτρηση θα έκανε την βρώμικη δουλειά. Του έδωσαν πίσω την ταυτότητά του…





Βγαίνοντας από το τμήμα, στο πεζοδρόμιο της ελεύθερης Ελλάδας, αρνήθηκε να απαντήσει στα έγκζιτ-πoλ…




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην του δώσαν πίσω την "ταυτότητά" του...
Να τι κάνει τι;

Gee Pontius είπε...

Η επιστροφή της ταυτότητας είναι ένδειξη ότι ψήφισε "νόμιμα", οι ιστορίες με την καταμέτρηση των άκυρων-λευκών είναι γνωστές.
Καθένας με τις (εκλογικές) ευαισθησίες του.

Meropi είπε...

gpoint μου,
θέλω λίγο να σε διορθώσω όσον αφορά το τελευταίο σχόλιο σου. Η επιστροφή της ταυτότητας είναι ένδειξη ότι έλαβε μέρος στην ψηφοφορία. Δεν σημαίνει, επ' ουδενί, ότι η ψήφος του θα προσμετρηθεί στις έγκυρες. Αυτό θα κριθεί, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, κατά την καταμέτρηση των ψήφων.
Η διήγηση σου αναδεικνύει μια αντιφατικότητα. Από τη μια ο ήρωας σου αγωνίστηκε εναντίον της δικτατορίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του να επιλέγει ποιοί θα τον κυβερνήσουν και από την άλλη ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο του χωρίς φάκελλο στην κάλπη το καθιστά άκυρο.

Gee Pontius είπε...

@ Μερόπη αυτό εννοούσα με την φράση "ψήφισε νόμιμα".

Ξέρεις κάποιοι ελάχιστοι είχαν το θάρρος να ψηφίσουν "ΟΧΙ" στα δημοψηφίσματα της δικτατορίας και υπέφεραν μετά παρ' όλη την "μυστικότητα"των εκλογών, ειδικά στην επαρχία
Οταν μετά την πτώση της είδαν τον ίδιο αστυφύλακα, τον ίδιο δικαστή, τον ίδιο δάσκαλο στις ίδιες θέσεις από την εκλεγμένη κυβέρνηση ή γραφτήκανε στο νομιμοποιημένο Κ.Κ.Ε. ή...