Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.



Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Τριαντάφυλλα και ντομάτες

Η Breeze, με θερινή ενδυμασία, παρακολουθεί την ανάπυξη των φασιόλων προς εμπλουτισμόν του εδάφους, μετά το πέρας της τοματοκαλλιέργειας.


Κάθε Γενάρη μήνα, μόλις περάσω το σοκ της αλλαγής του έτους, βγάζω από το κόκκινο σακκουλάκι τους καμμιά πενηνταριά σπόρους ντομάτας και ξεκινάω την μετατροπή της κρεβατοκάμαράς μου σε σπορείο-θερμοκήπιο. Σε καμμιά βδομάδα θα φυτρώσουν και αρχίζει η φροντίδα τους μέχρι να καταλήξουν στο έδαφος, περίπου στα τέλη του Μάρτη. Τοποθετούνται πίσω απ' το τζάμι της γυάλινης πόρτας του μπαλκονιού όπου έχουν περίπου έξη ώρες ηλιοφάνειας και ρυθμίζεται ο θερμοστάτης του καλοριφέρ. Θέλουν αραίωμα και ξεχώρισμα τα πρωτόλεια φυτά, τοποθέτηση σε κομμένα μπουκάλια από νερό ώστε νάχουν την άπλα τους, χώμα πλούσιο σε κοπριά και με λίγη άμμο μέσα να κρατά την υγρασία, συχνό και μετρημένο πότισμα, θερμοκρασία σταθερά πάνω από είκοσι βαθμούς Κελσίου και προφύλαξη από την γάτα αν νοιώσει την ανάγκη να φάει κάτι πράσινο για ποικιλία. Πιάνει με τα δόντια της την άκρη του φύλλου και για να το κόψει το τραβάει αλλά όπως είναι μικρό το φυτό, το ξερριζώνει. Αμα ριζώσουν καλά τα κομματάκια από φύλλα που λείπουν δεν έχουν καμμία σημασία.
Είναι πολύ σημαντικά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών για την ομαλή ανάπτυξή τους , όλα πρέπει να γίνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς, αυτό θα φανεί αργότερα στην καρποφορία και ποιοτικά και ποσοτικά. Φυτά "ντοπαρισμένα" χωρίς σύμμετρη ανάπτυξη πράσινου μέρους και ριζοφυΐας- θάχετε δει κάτι "θηρία" σε ελάχιστο όγκο χώματος - μόλις στερηθούν την ορμονική τροφή τους πισωγυρίζουν, ρίχνουν τα φύλλα και καθυστερούν να συνέλθουν, αν συνέλθουν. Αν είναι να τους ρίχνετε λιπάσματα κι ορμόνες ποιός ο λόγος να φυτεύετε και να παιδεύεστε ; Φτηνές είναι οι ντομάτες το καλοκαίρι.
Μου αρέσει αυτό το στάδιο της φροντίδας, είναι ένας στόχος για την χρονιά που έρχεται η σωστή ανάπτυξη των φυτών. Υπάρχουν κάποια πράγματα που επαναλαμβάνονται με ετήσια συχνότητα όπως οι κάμπιες που βγαίνουν από αβγά πεταλούδας, φαίνεται η πληροφορία για το φυτώρειο μεταδίδεται γονιδιακά στον πληθυσμό των ωραίων εντόμων. Είναι η παρέα μου αυτές τις χειμωνάτικες μέρες, η γάτα είναι απασχολημένη με την ( δύσκολη) εύρεση ερωτικού συντρόφου , οι περισσότεροι γάτοι είναι "κομμένοι" και αδιάφοροι στα κάλλη της. Περνάω ώρες αμέτρητες παρατηρώντας τις ντοματούλες και χαϊδεύοντας τα πρώτα φυλλαράκια τους, λατρεύω την μυρωδιά τους πάνω στα χέρια μου. Ακόμα μου αρέσει το κίτρινο χρώμα που βγαίνει μετά, όταν πλένω τα χέρια μου.
Πιο δίπλα από τις ντοματιές στον κήπο υπάρχουν τριανταφυλλιές. Και αυτές θέλουν περιποίηση, ειδικά κλάδεμα αυτήν την εποχή. Αλλά παρ΄ότι τα λουλούδια τους είναι τόσο ωραία και το άρωμά τους τόσο μεθυστικό δεν με ικανοποιεί τόσο η φροντίδα τους όσο των μικρών φυτών της ντομάτας, ίσως γιατί βλέπω την όλη διαδικασία κυριολεκτικά από την αρχή κάθε χρόνο, ενω στην τριανταφυλλιά διατηρείται η βάση, ο κορμός. Οπωσδήποτε όμως καταλαβαίνω τον Sergio Endrigo που επέλεξε την τριανταφυλλιά στο τραγούδι του.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αααααααχχχχ
Γαλήνεψε η ψυχή μου βρε!!!
Με τα κωλοσχολεία, τους καθηγητές τους ιππότες και τις μπάλες και τα μεταπολεμικά...:)
Μαγεία.
Μαγεία είναι να παρακολουθείς πως μέρα με τη μέρα αναπτύσσονται τα φυλλαράκια τους.
Εγώ φυτεύω πιο αργά. Περίπου Μάρτη και κατά Μάιο τις μετακομίζω έξω.
Η "συγκομιδή" δεν είναι κάθε χρόνο καλή, αλλά οι ώρες που περνάω μαζί τους αξίζουν περισσότερο.

Καλό μεσημεράκι
Πάω για εκείνη την τυρόπιτα που σου έλεγα στο προηγούμενο Post σου και που ακόμα την... μαγική συνταγή δεν μου την βρήκες

Gee Pontius είπε...

Λοιπόν μια καλή τυρόπιττα θελει...
τριων ειδών τυριά Φέτα, κεφαλίσιο, έμμενταλ π.χ.), ολίγον γάλα, δυο-τρία αυγά, πολύ ολίγον ζαμπόν ή μπέϊκον, δυο-τρεις φέτες τριμμένη μάυρη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι.
Χτυπάς σε ένα κουτλάκι γλυκού ξύδι, ένα σούπας λάδι και τρία σούππας νερό την κατάλληλη ποσότητα του αλευριού και ανοίγεις φύλο για το λαδωμένο ταψί, πάνω και κάτω. Ψήνεις κάνα τέταρτο σκεπασμένη με αλουμινόχρτο στους διακόσιους και κάτι και μετά ενα δεκάλεπτο ξεσκέπαστη να αποκτήσει χρώμα.
Αχτύπη-τη

Gee Pontius είπε...

Το άλλο σου σχόλιο το έφαγε το σκοτάδι !! αφού το διάβασα εξαφανίστηκε !!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ το εξαφάνισες για να μην φανερωθεί η πραγματική σου ηλικία.

Να μην μάθουν όλοι ότι μόνο εσύ έχεις απομείνει στην κυψέλη, απ΄όσους είχε εκμυστηρευθεί ο μάστορας την συνταγή.

Gee Pontius είπε...

Είναι λογικό να φυτεύεις αργότερα, εγώ θέλω την παραγωγή στο διάστημα των διακοπών μου και ευτυχώς είμαι δίπλα στο κύμα, κάτι που ευνοεί τις πρώιμες καλλιέργειες.
Η ντομάτα εξαντλεί το χώμα, ίσως γι' αυτό δεν έχεις κάθε χρονιά καλή παραγωγή. Αλλαζε το μέρος και αν δεν έχεις χώρο μην ξεχνάς πως το χώμα αφραταίνει και εμπλουτίζεται με ροκανίδι και δυναμώνει με ξεραμένα φύκια και την στάχτη από το τζάκι.

Ανώνυμος είπε...

Mακάρι να μπορούσα να αλλάξω το μέρος, αλλά δεν έχω πολλές επιλογές.
Και μικρός είναι γενικά ο χώρος κι είναι και το ....θηρίο που δεν αφήνει τίποτα όρθιο.
Αυτό με τη στάχτη το κάνω.

Από πότε η κυψέλη μωρέ, βρέθηκε δίπλα στο κύμα; Τόσο γρήγορα ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής; :))))
Ομολόγα γρήγορα τα κρυφά σου στέκια....

Gee Pontius είπε...

Η Breeze και εγώ το παίζουμε (πάντα ) σε δυό ταμπλά εξ ων το ένα θερινό και ως τώρα παραθαλάσσιο (μέχρι να ανέβει αρκούντως η στάθμη οπότε στο μεν ένα θα καλλιεργούμε χταπόδια και όστρακα, το δε άλλο θα γίνει... παραθαλάσσιο )

Ανώνυμος είπε...

Ξεκίνησε η προετοιμασία για την άνοιξη η οποία έρχεται γοργά, το μαρτυρά και η μέρα που το φως της χάνεται όλο και πιο αργά το απόγευμα...αλήθεια τί βλέπει η breeze και φούντωσε η ουρά της???...

Gee Pontius είπε...

Ezac, το καλοκαίρι η Breeze διατηρεί την (μισή)τριχοφυΐα της μόνο στην ουρά της, δεν είναι φουντωμένη