Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.



Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα μαγιού σε χάνω...

.


"  Μη βάζεις πολλά λουλούδια από τον κήπο. Ενα τριαντάφυλλο κι' ένας κρίνος αρκούν. Μάζεψε παπαρούνες και λαζάρους σαν θες να το ανθοστολίσεις, μα άλλη είν' η σημασία του. Βάλε ένα στάχυ για το ψωμί, εν' ανθισμένο λιόκλαδο για το λαδάκι. Βάλ' ένα κληματόφυλλο για το κρασάκι, μα κι' ένα αγκάθι για τους εχθρούς. Ψηλά να το κρεμάσεις, βάλε χαμομηλάκι φάρμακο, μολώχα για τους πόνους και μια τσουκνίδα να πονά όποιον πα να το κλέψει."


Λόγια από τις γιαγιές του παρελθόντος όταν πιτσιρίκια θέλαμε να φιάξουμε στεφάνια κι' αυτές, συνηθισμένες στην λιτότητα και την χρηστικότητα, μας προέτρεπαν να φιάξουμε μπουκέττα καλοσφιγμένα, ν' αντέξουνε σαν ξεραθούν μέχρι να τα κάψουμε στις φωτιές του Αη Γιάννη του Κλήδωνα, στις 24 του Ιούνη.
Τα θυμάμαι αυτά τα λόγια κάθε πρωτομαγιά όταν φιάχνω το μπουκετάκι "για το καλό" όλο και πιο λιτό. Οσο περνούν τα χρόνια, τόσο λιγότερο μου χρειάζονται τα λουλούδια και τόσο πιο απαραίτητα μου φαίνονται τα συνοδευτικά φυτά. Σοφές γιαγιάδες, έτσι τις έλεγα μέσα μου πιτσιρικάς, εκτός απ΄την δικιά μου- που την έχασα από τα 11 μου, όλες οι άλλες ίδιες μου φαινότουσαν μέσα στα μαύρα τα ρούχα τους και με τις κακουχίες της ζωής μα και την πείνα της κατοχής να έχουν φέρει τα χαρακτηριστικά τους τόσο κοντά.
Πάντοτε μεσ' στο μυαλό μου τα λόγια της χαροκαμένης μάνας  στα στιχάκια του ποιητή " Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα μαγιού σε χάνω" εκεί στην Κατοχή τα είχα τοποθετημένα και κάπως έτσι προσλαβάνω τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων, σαν πράξη κατοχής, το ίδιο ανάλγητη με τις σφαίρες του Εσές στον πιτσιρικά που έφευγε τρέχοντας με το κλεμένο ψωμί.
Με υψηλή αίσθηση του χιούμορ "Να παταχθούν οι απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος", ζήτησε ο Κ. Παπούλιας  από τον Γ.Α.Π και μάλλον κάτι τέτοιο ζήταγε και ο Φρούραρχος Αθηνών τότε από τους Εσές όταν πυροβολούσανε τους κλέφτες στα συσσίτια, χωρίς όμως το ανάλογο χιούμορ, βόρειοι άνθρωποι αυτοί οι Γερμανοί, κρύοι.
Φαίνεται ότι οι Δ.Υ. είναι οι απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος γιατί μόνο αυτοί τιμωρούνται με περικοπές, αφού όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη "αντε να πιάσεις αυτόν που φοροδιαφεύγει, και βγες στην πιάτσα να εισπράξεις Φ.Π.Α. ".
Αρα ...συνεχίζεται το ίδιο έργο αλλά τώρα πλέον και με ...προεδρική βούλα για όσους έτρεφαν μικρές αυταπάτες για την χρησιμότητα του θεσμού του ...υπερκομματικού προέδρου.

Καλύτερα ν' ασχοληθώ με την Φύση


Η άνοιξη φέτος είναι βιαστική- θέλει να προλαβει το μουντιάλ φαίνεται, η μανιόλα πάντως όπως ψυλλιαζόμουνα άνθισε ένα μήνα νωρίτερα, μα κι' οι ντοματιές έδεσαν του πρώτους καρπούς πολύ νωρίς.


Τώρα που το σκέπτομαι έπρεπε να είχα βάλει κι' ένα ντοματόφυλλο στον μάη, για το καλό.


Το κάποτε "μήλο κάτω από την μηλιά", πιο γνωστός σαν κλώνος, αρσενική προέκταση της Breeze πλήρως εξοικιωμένος στο καινούργιο του περιβάλλον μου κάνει νάζια όταν τον επισκέπτομαι. Είναι κυρίαρχος στην γειτονιά του ( και της τοπικής σκυλοπαρέας που "συζεί" αρμονικά στο σπίτι του με τις γάτες) και προσφέρει τις μυοκτονικές και άλλες κυνηγετικές υπηρεσίες ( σαύρες, μολυντήρια, κ.λ.π)  στα καινούργια αφεντικά του που τον λατρεύουν κυριολεκτικά. Εδώ σε επιθετική στάση, με το πλησίασμα "αγνώστου" σκύλου στα όρια της  περιοχής του.


Μακάρι και οι έλληνες εργαζόμενοι να μπορούσαν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους τόσο αποτελεσματικά από τις ληστρικές επιδρομές των πολιτικών  με την εφιαλτική συνεργασία των πουλημένων συνδικαλιστών. Δεν γράφω το "λι" με ήττα από σεβασμό στην τάξη των ληστών, αυτοί εκτός από τα αναγκαία κακά του επαγγέλματός τους είχαν μπέσα και πολύ συχνά κοινωνικές ευαισθησίες υπέρ των αναξιοπαθούντων, σε αντίθεση με τους ανάλγητους συνδικαλιστές που συναίνεσαν στην ληστεία των ταμείων με αντάλλαγμα την προσωπική τους εξασφάλιση.


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ λέγε ότι θες, εξάλλου διαθέτεις και τα γαμώ τα μπαλκόνια (ειλικρινά εξαιρετικά ζηλευτό) για να εκφωνήσεις τους λόγους σου, αν αποφασίσει να βάλεις την πολιτική ζωή του τόπου στον σωστό τον δρόμο :), εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά πήρα απόδειξη από τον γιατρό του θηρίου για την επίσκεψη για το εμβόλιο. Και χωρίς να την ζητήσω.

Kαλό μήνα

Gee Pontius είπε...

Ε. αφού πήρες απόδειξη μπορεί... "Να παταχθούν οι απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος", όπως ζήτησε ο Κ. Παπούλιας από τον Γ.Α.Π
(απορία μου, κάμερες έχει το προεδρικό μέγαρο όπου καταγράφονται οι επισκέπτες ; )
Σέβομαι την αισιοδοξία σου, μέχρι ότι είναι καλό ΤΩΡΑ το Δ.Ν.Τ. άκουσα από ορισμένους, δεν είναι όπως παλιά...
Είναι οι ίδιοι που είχαν την βεβιότητα ότι αν δεν κάναμε το ογδοντατόσο την "αγορά του αιώνα" θα μας είχαν υποδουλώσει οι γείτονες.

Προφανώς ο κτηνίατρος φοβήθηκε το "κάρφωμα", μη δίνεις σημασία, είναι όπως φοβάται ο ελληνας και βάζει για λίγες μέρες ζώνη στο αυτοκίνητο σαν ψυλλιαστεί πως εποχιακά γράφουνε, κάπως έτσι. Σύντομα ο δικός σου θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ταγών του κλάδου του (ή θα το κλείσει).
Σοβαρά πιστεύεις πως έτσι θα έχει έσοδα το κράτος να καλύψει τις ρεμούλες των κρατούντων και να πληρώνει τους πάνω από μισό εκατομμύριο αχρείαστους υπαλλήλους του ;
Ακουσες καμμιά κουβέντα γι' αυτούς;
Εδώ δείχνει... κοινωνική ευαισθησία
Περικοπές θέσεων εργασίας να δεις που θα γίνουν μόνο στην εκπαίδευση όπου φυσικά υπάρχουν λειτουργικά κενά.

Δεν εκφωνώ λόγους, προσπαθώ να εκμαιεύσω σκέψεις.

Ανώνυμος είπε...

Να σου πω για τον λόγο που το έκανε ο κτηνίατρος, καρφί δεν μου καίγεται. Και είτε το "ξεχάσει" την επόμενη φορά, είτε το κλείσει από γιατρούς βρωμάει ο τόπος....
Θα βρούμε άλλον.

Για τη δήλωση του προέδρου εξακολουθώ και είμαι αισιόδοξη, αν και θα ήμουν ακόμη περισσότερο αν με την ευκαιρία της δήλωσης καλούσε δημοσίως και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς-σωτήρες να περάσουν μια βόλτα απ΄τη βουλή να μας εκθέσουν τας απόψεις τους. Αλλά γι΄αυτά, είπαμε, εδώ θα είμαστε να έχουμε να λέμε.
Αλλά μια και ο λόγος για την εκπαίδευση κι εσύ ξέρεις από μέσα τόσο την κατάσταση όσο και τα νούμερα, τελικώς έχουμε ή δεν έχουμε τους περισσότερους εκπαιδευτικούς αναλογικά με τους μαθητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως εμφανίζεται σε πίνακες με στοιχεία, παραπίνακες, στατιστικά κλπ κλπ.

kanivallos είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=f2pVEOuNjdQ

Gee Pontius είπε...

Είναι λίγο πολύπλοκη η απάντηση.
Πρώτα εκπαιδευτικοί θεωρούνται (κακώς) και όσοι δουλεύουν στο υπουργείο ή είναι αποσπασμένοι στην Βουλή ή τα γραφεία των βουλευτών. Κακώς. Και ακόμα χειρότερα οι ευρηματικοί συνδικαλιστές μας είχαν φροντίσει να παίρνουν και το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.
Τώρα αν πάμε στους ενεργούς υπάρχει κλιμακωτό ωράριο εργασίας 21, 19, 16 ώρες εβδομαδιαία ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και 12 ώρες για τους έχοντες πρόβλημα υγείας (και μέσον στην υγειονομική επιτροπή)
Αντίστοιχα στις περισσότερες ευρωπαίκές χώρες εργάζονται κατά μέσον όρο 25 ώρες εβδομαδιαία αλλά ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και αμείβονται τουλάχιστον διπλά.
Στα Πειραματικά σχολεία του Πανεπιστημίου (όπου έχω διδάξει) λειτουργώντας σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά μοντέλα, το ωράριο είναι 12 ώρες χωρίς καμμία διοικητική δουλειά, είναι η ευρωπαϊκή αντιστοιχία με τον αναλογούντα μισθό.
Εδώ φυσικά ποτέ δεν λέει το υπουργείο ότι σε κάθε σχολείο λείπουν γραμματείς για την διοικητική δουλειά με αποτέλεσμα να την φορτώνει στους καθηγητές.
Οσον αφορά τους μαθητές ανά τάξη, ίσως μπορείς να διδάξεις θρησκευτικά σε μια τάξη με 25-30 παιδιά αλλά είναι αδύνατον να κάνεις πληροφορική ή (σωστά) φυσικομαθηματικά με πάνω από 20 παιδιά, και τα 15 ακόμα πολλά είναι για σωστή δουλειά. Οταν φυσικά διδάσκεις στον βρόντο δεν έχει σημασία πόσα παιδιά υπάρχουν στην τάξη.
Επίσης να έχεις υπ' όψιν σου ότι στις περισσότερες χώρες οι καθηγητές δεν είναι μόνιμοι αλλά με ετήσιες συμβάσεις αναλαμβάνουν συγκεκριμμένο διδακτικό έργο παράλληλα ίσως με κάποια άλλη εργασία τους, δεν είναι εύκολη η συγκριση.Ενα δύσκολο μάθημα δεν το αναλαμβάνει κανείς οπότε πιθανόν να ανεβαίνει η αμοιβή.
Οι στατιστικοί πίνακες διαβάζονται (σχεδόν) όπως βολεύουν τον καθένα.
Γεγονός παραμένει ένα (και αναμφισβήτητο) Οσο δεν ασχολούνται στο Υπουργείο με την ύλη του Δημοτικού (ίσως και του Νηπιαγωγείου) αλλά με του Λυκείου δεν με πείθουν για το ενδιαφέρον τους, πασσαλείματα κάνουν.
Αν δεν το ξέρεις το καλοκαίρι η καινούργια σκόπευε να καταργήσει τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και να τα ...επανιδρύσει με καινούργια ονομασία, δεν ξέρω μήπως με τις οικονομικές περικοπές δεν βρει φαΐ και τα αφήσει όπως έχουν.

Pink_Fish είπε...

τελευταία κι εγώ ασχολούμαι με τα λέλουδα ξέρεις...Τουλάχιστον αυτά δε σε πληγώνουν. Κι ότι κι αν τους πεις, ε, το πολυ-πολύ να γείρουν λίγο το κεφαλάκι τους, σ' ένδειξη ότι κατάλαβαν...

Gee Pontius είπε...

καννίβαλε , ωραίο τραγούδι λιθρινάκι υπάρχουνκαι οι (ωραιότατες) θαλάσσιες ανεμώνες για να νοιώθεις στο στοιχείο σου !