Στο καβούκι μου

Τα κείμενα της καθημερινότητας θα δημοσιεύονται στο εξής στον Βερνάρδο τον ερημίτη, στην διεύθυνση : http://gerimitiis.blogspot.gr/

Ποιήματα θα βρείτε στην ποιηματοποίηση

ενώ

Πεζά και διηγήματα στην διηγηματοποίηση

...

Τι δεν είναι και τι είναι το gpoint'sbreeze

Δεν είναι χώρος που προωθεί έμμεσα ή άμεσα διαφημίσεις.
Δεν είναι χώρος που θα σας προωθήσει σε άλλα μπλογκς πλην των άλλων του δημιουργού της.
Δεν είναι χώρος που θα σας υποχρεώσει ν' ακούσετε την μουσική που αρέσει στον δημιουργό του.

Είναι ένας χώρος που σέβεται την σκέψη και την ελληνική γλώσσα.
Είναι ένας χώρος που προσπαθεί να σέβεται τους επισκέπτες του και τον εαυτό του.



Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αρτος και θεάματα

Στη μέση του πουθενά υπάρχει ένας φούρνος. Σταματώ και αγοράζω ψωμί από αυτόν όποτε περνάω από εκεί. Φιάχνει κανονικό, άσπρο ψωμί με προζύμι και κάθε Παρασκευή ένα καταπληκτικό ψωμί  με άλευρο ολικής άλεσης που το λέει "μαύρο", μόνο αυτή τη μέρα έχει πολύ κίνηση και πουλιέται, όπως υποστηρίζει.
Οτι περισσεύει, ξαναψήνεται, γίνεται "δίπυρον", δηλαδή παξιμάδι.


Το "άσπρο" δεν είναι το φοβερό ψωμί που θα πάθεις την πλάκα σου, αλλά είναι ένα πραγματικό ψωμί που αντέχει αρκετές μέρες εκτός ψυγείου και που το νοσταλγείς έντονα όταν επιστρέψεις στα "σφουγγάρια" που πουλάνε τα αρτοποιεία στις πόλεις και τα χωριά.
Μερικές φορές ζυμώνω μόνος μου το ψωμί μου αλλά ο φούρνος της κουζίνας μου δεν είναι ο ιδανικός για το ψήσιμο και ο κόπος - κυρίως δε ο χρόνος - αρκετός για να με αποθαρρύνει, οπότε  κατά καιρούς βρίζοντας δοκιμάζω όλα τα σημεία πώλησης της γειτονιάς μου χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μιλώντας με τον φούρναρη, είναι και ένα διάλειμα στην οδήγηση, έχω μάθει αρκετά για τα άλευρα,  για τον τρόπο συντήρησής τους και φυσικά την επίδρασή τους στον τρόπο παρακευής του ψωμιού. Μου έκανε εντύπωση ότι προσπαθούσε να δικαιολογήσει τους συναδέλφους του ρίχνοντας το φταίξιμο για την ποιότητα του ψωμιού κυρίως στα "αναμμένα" άλευρα που τους πασσάρουν οι προμηθευτές τους.
Το καλοκάγαθο πρόσωπό του αλλά κυρίως ο τρόπος που περιποιείται τον κήπο του αρτοποιείου του, με πείθουν για την ορθότητα των απόψεών του. Οι ανθισμένες αυτήν την εποχή, καλοκλαδεμένες και φρεσκοσκαλισμένες τριανταφυλλιές του, δείχνουν άνθρωπο μερακλή. Το ότι η όλη επιχείρηση είναι οικογενειακή, χωρίς τον "μαύρο" αρτεργάτη είναι ένα ακόμα συν στην ποιότητα του προϊόντος, τους αφορά προσωπικά


Θέαμα υποτίθεται πως είναι το ποδοσφαιρικό μουντιάλ και εκεί ψάχνω με το κυάλι τον αντίστοιχο φούρνο, δηλαδή την ποδοσφαιρική ποιότητα που μπορεί να χαρίσει συναρπαστικό θέαμα, μαζί με το απαραίτητο θετικό αποτέλεσμα. Για την ώρα η ομάδα που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι η Ουρουγουάη, παρ' ότι πολλοί υποστηρίζουν ότι της λείπει ο "φυσικός ηγέτης" της ο Πάμπλο Γκαρσία. Η παρουσία του όμως σαν παίκτης του ΠΑΟΚ στο υποβαθμισμένο πρωτάθλημά μας ίσως έπαιξε τον ρόλο της. Εδώ ακόμα και οι περισσότεροι  Ελληνες διεθνείς δεν αγωνίζονται σε αυτό, ενώ μόνο τρεις ξένοι που αγωνίζονται στην Ελλάδα, ο Σισέ του ΠΑΟ, ο Κοντρέρας του ΠΑΟΚ και ο Τζεμπούρ της ΑΕΚ βρίσκονται στην Νότιο Αφρική και αυτοί σαν αναπληρωματικοί.


Πάντως οφείλω να θυμίσω σε νεόκοπους κοντόφθαλμους και εξ ιδίων κρίνοντες τα αλλότρια, αρθρογράφους επαγγελματίες και...ιμιτασιόν, ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στο κόσμο, προηγούνται και μάλιστα πολύ, οι ιπποδρομίες

2 σχόλια:

ApoStel είπε...

Έλα Τζι, κόψε κάτι, μεμονομένη ιπποδρομία, συνήθως έχει περισσότερους θεατές από έναν αγώνα ποδοσφαίρου ,αυτό όμως δεν κάνει τον ιππόδρομο δημοφιλέστερο του ποδοσφαίρου.
Σε απόλυτους αριθμούς δε νομίζω ότι χωρεί καμμία σύγκριση, αυτοί που γενικά παρακολουθούν ποδόσφαιρο είναι πολλαπλάσιοι των φίλων του ιπποδρόμου.
Α, μια και ανέφερες θεάματα ,συγχαρητήρια για τον πρώτο φετινό τίτλο σας, νικήσατε .....στα καλλιστεία.:-)

Gee Pontius είπε...

Μόνο τα συντριπτικά στατιστικά των ΗΠΑ- Καναδά- Αυστρλίας αρκούν για απάντηση. Μόνο στην Ευρώπη οι αριθμοί είναι παραπλήσιοι, βέβαια με την κρίση τα ιπποδρόμια στην Ισπανία έκλεισαν αλλά μιλάω γενικά.


Οι ωραίες φυσικά και είναι ΠΑΟΚτζούδες και πάλι η ομάδα κατέκτησε τον γυναικείο ποδοσφαιρικό τίτλο στα πλαίη-οφφς δια περιπάτου.
Σαφώς και η κόρη του Πρέλεβιτς σαν ΠΑΟΚτζού είναι όμορφη, αν έτρωγε τριφύλι ή γαύρο θα ήταν σαν μηρυκαστικό ή αιλουροειδές (λογικό)